C9160-4A Návod "ŽES Chemie" - page 178

176
© Didaktik s.r.o.
Antiskorbutický vitamín
Materiál
• stativ + ochranná stěna
• 2 zkumavky
• držák na zkumavky
• stojan na zkumavky
• kahan
• špachtle
• kapací pipeta
• střička
• kyselina askorbová (vitamín C)
• roztok methylenové modři
• citrónová šťáva
Bezpečnostní upozornění:
Otvory zkumavek držte při zahřívání nasměrovány od ostatních
osob.
Provedení :
• Ve zkumavce řeďte methylenovou modř, dokud nebude mít bleděmodré zbarvení. Přelijte
polovinu roztoku do druhé zkumavky (přibližně 4 cm).
• Do první zkumavky přidejte špičku špachtle vitamínu C a do druhé zkumavky několik mililitrů
citrónové šťávy.
• Zahřívejte zkumavky v nesvítící (oxidační) části plamene kahanu, dokud nenastane změna
zbarvení.
Výsledek :
V obou případech nastane úplné odbarvení.
Methylenová modř je vitamínem C redukována na bezbarvou sloučeninu.
Chemický název kyseliny askorbové byl odvozen od antiskorbutu (prostředku proti kurdějím).
Kurděje jsou nemocí z nedostatku vitamínu (avitaminóza, hypovitaminóza), která se dříve často
vyskytovala na plachetnicích z důvodu nedostatku čerstvé zeleniny a ovoce obsahující vitamín C
ve stravě. Kurděje vedou ke krvácení do dásní, pokožky, žaludku a střev a k vypadávání zubů.
Následující potraviny jsou obzvláště bohaté na vitamín C: citrusové plody, jahody, černý rybíz,
paprika, křen, petržel a játra. Dlouhým skladováním a špatnou přípravou se může část vitamínu
C vytratit.
1...,168,169,170,171,172,173,174,175,176,177 179,180,181,182,183,184,185,186,187,188,...193
Powered by FlippingBook