C9160-4A Návod "ŽES Chemie" - page 76

74
© Didaktik s.r.o.
Chemie v kuchyni
Materiál
• stativ + ochranná stěna
• velký stativový kruh
• malý stativový kruh
• keramická drátěná síťka
• kahan
• kádinka 150 ml
• kádinka 250 ml
• nálevka
• 12 zkumavek
• stojan na zkumavky
• kapací pipeta
• střička
• ochranná deska
• laboratorní nůž
• lžička
• chňapka
• 3 M louh soudný
• NaOH, (přibližně 10,5 % roztok)
• mýdlový roztok
• stolní ocet
• citronová šťáva
• červené zelí
• ostružinová marmeláda
• cibule
• sáček čaje (černý čaj)
• 2 kruhové filtry
• 2 listy papíru (DIN A4)
• horká voda
Bezpečnostní upozornění:
Při manipulaci s louhem sodným použijte ochranné brýle..
Provedení :
• Do filtru dejte trochu ostružinové marmelády, přelijte trochou vody a přefiltrujte do zkumavky
(trvá to poněkud déle).
• Položte na ochrannou desku kousek papíru a nařezejte na něj po malých kouscích malý kus
červeného zelí. Vyvařujte kusy červeného zelí ve vodě přibližně po dobu 10 minut; opatrně
slijte šťávu z červeného zelí do zkumavek 1, 2 a 3.
• Postupujte podobně s cibulí a červeným zelím a přefiltrujte do zkumavky (ostružinovou šťávu
už máte dříve rozdělenou do zkumavek 4, 5 a 6).
• Rozdělte cibulový filtrát do zkumavek 7, 8 a 9.
Kyseliny a zásady v denním životě
1...,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75 77,78,79,80,81,82,83,84,85,86,...193
Powered by FlippingBook