C9160-4A Návod "ŽES Chemie" - page 78

76
© Didaktik s.r.o.
• Nyní přikapávejte do zkumavek 1, 4, 7 a 10 trochu octu až do nastání barevné změny.
• Do zkumavek 2, 5, 8 a 11 přikapávejte citronovou šťávu až do nastání barevné změny.
• Do zkumavek 3, 6, 9 a 12 přikapávejte mýdlový roztok až do nastání barevné změny.
• Porovnejte jednotlivé barvy. Pokud by ve zkumavce 9 nenastala žádná výrazná barevná
změna, tak přidejte po kapkách louh sodný.
Výsledek :
kyselina/zásada červené zelí ostružinová šťáva šťáva z cibule
černý čaj
ocet
červená červená
světle žlutá
světlá
citrón
červená červená
světle žlutá
světlá
mýdlový roztok zelená
fialová
žlutá
tmavá
Jako indikátory v chemii mění svou barvu použité látky v kyselém a zásaditém prostředí a mohou
být proto použity jako důkazní prostředek pro kyseliny a zásady.
Kyselina octová v octě a kyselina citronová v citronové šťávě vykazují výrazně kyselou reakci.
Naproti tomu mýdlový roztok vykazuje alkalickou reakci.
Z „přírodních indikátorů“ je červené zelí pro vyšetřování kyselin a zásad nelépe vhodné. S určitou
zručností se dají docílit opatrnou změnou hodnoty pH také jiné barvy kromě červené a zelené.
Indikačně účinné látky, které jsou obsaženy v červeném zelí, jsou tak zvané anthokyany.
1...,68,69,70,71,72,73,74,75,76,77 79,80,81,82,83,84,85,86,87,88,...193
Powered by FlippingBook